Do You Have A Project That We Can Help With?

About the Joey’s Family Home and Basement

Joey has a large family. One major appeal to this home was that it had the potential to accommodate all his family members including his aging inlaws. This 2700 sq foot home had the potential to become a 3200 sq foot home should the proper upfits be made in the basement. Joey has jumped on for a multi-phased remodel and outdoor living space upgrade. Phase 1 was a new concrete driveway, sets of stairs, and walkway that led around to the back where you find a concrete patio and a set of french outswing doors that open into a small apartment for his inlaws.

We turned what was once CMU cement blocks and concrete slab floor and scattered utilities into a full apartment with a kitchen area, breakfast bar, a small living space, an extra laundry room for the house, and a full bath. Proper choices were made to hit a high standard of quality products in the little apartment while still fitting Joey’s budget so that additional phases can be rolled out as planned and on budget. Quiet underlayment was installed to prevent the sound bounce that so commonly occurs with slab spaces. Moisture management determines a lot of the decisions in an upfit like this and we ensured that this space will not mold, mildew, or cause water collection, rot, or other damage. Separating this space from the rest of the basement with a soundproof wall was top priority. Techniques in installation were implemented in order to isolate sound travel into the apartment.

Also, Phase 1 included a half bath for the rest of the finished basement space where there is a den and a roomy home office and the main laundry room for the house. In this area of the basement, there was previously a drop ceiling with unsupported can lights installed in the drop ceiling. The space had insufficient lighting and the weight of these can lights caused tiles to sag as if any moment the light would fall through the ceiling. The grid was repaired and we installed an Armstrong Woodhaven tongue and groove MDF ceiling onto the grid and added sufficient lighting through a series of pancake lights. We added 2” crown molding for aesthetic and expansion gap on the ceiling.

Project Details

PROJECT TYPE
CONTRACTOR

MQC Homes, Inc.

Project Gallery

Completed Basement Remodel - Asheville, NC
Before Pic of Basement Remodel - Asheville, NC
Basement Remodel - Asheville, NC

Start a Conversation

Submit your request today and we’ll contact you with a few questions about your project. Let’s schedule a meeting or a video call and get started!